Psychonaut

Fotografering och digital artwork

Arbetsmiljö-grupp på jobbet

Goddagens,

Här rullar livet äntligen på bra tack vare jobb vikariatet, så otroligt tacksam för att inte var arbetslös längre. Läste häromdagen att arbetslösheten i Sverige har sjunkit något på den senaste tiden men däremot finns det fortfarande ca 190 000 personer som är långtidsarbetslösa. Ryser lite vid tanken, så otroligt många som lever med den stressen fortfarande. Förvånansvärt och alarmerande att Sverige har den 4e högsta arbetslösheten i hela Europa, det är tuffa tider för många nu. 

Men jag försöker att inte bara tänka på att det jobbiga, utan använda mitt engagemang för att fler ska få arbete och en bra arbetsmiljö. Säger ofta detta till mina studenter, att de ska vara stolta över att få en anställning och vilka fantastiska rättigheter vi faktiskt har i Sverige som arbetstagare – det har varit en lång kamp för dem som man inte ska glömma. 

Så nu har jag gått med i en grupp på jobbet som ska se över hur det står till med arbetsmiljön hos oss, ska bli ett väldigt roligt och lärorikt projekt. Men eftersom ingen av oss är experter på just detta eller reglerna och lagarna kring ISO 45001:2018 för arbetsmiljö, så har vi även tagit hjälp av en utomstående expert. Idag hade vi ett första möte med den här experten och han presenterade hur en gap-analys går till. I korta drag går det ut på att checka läget hur det ligger till med arbetsmiljön utifrån ledningssystem och hur man på bästa sätt ska kunna uppfylla de nya kraven. 

Känns bra att ha med en extern expert på det här tåget, någon som är van vid sånt här och kan leda oss i processen. Till att börja med ska vi gemensamt granska olika dokument för att kartlägga var vi står nu, sedan ska vi intervjua de andra kollegorna och analysera resultaten för att se vad de tycker om den nuvarande arbetsmiljön och vad som behöver förbättras eller ändras. Ofta har man ju en hel hög med ideér och tankar om sånt här men säger dem inte högt till någon utan att bli ombedd. Kan ju vara obekvämt att säga något som kan uppfattas som kritik, eller så känns det meningslöst att säga det om man inte tror att det kommer leda till något. Så ett sådant här projekt är ett kanonbra sätt att plocka upp på ideér och reflektioner, i ett tryggt rum så att säga.

Björn

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Read also x